Postavke kolačića

Što su kolačići i čemu služe?

 

Kolačići su male datoteke koje se spremaju na računalo dok surfamo Internetom. Obično se to događa kada prvi puta posjetimo neku web stranicu. Web stranice pomoću kolačića mogu zapamtiti Vaše aktivnosti ili postavke i sljedeći puta kada posjetite istu stranicu mogu ih automatski primijeniti. Web stranica “zna” da ste već bili ovdje i u nekim slučajevima prilagođava ono što vidite na ekranu. Na primjer, mogu se koristiti kako bi zapamtili sadržaj Vaše košarice u webshopu.

Mogu se koristiti i za spremanje lozinki ili formi koje ste ispunili, npr. kada upisujete svoje ime ili adresu na web stranicama. Neki kolačići su složeniji, mogu zapamtiti koliko vremena provodite na svakoj stranici nekog portala ili na koje sve linkove klikate. Generalno gledajući, svrha kolačića je dobronamjerna. Nisu štetni i ne mogu nositi viruse te omogućuju bolje iskustvo za korisnika prilikom surfanja.

 

Kakve kolačiće koristimo?

 

Naša web stranica koristi kolačiće za usluge tawk.to, Polylang i Google Analytics.

Tawk.to je platforma za brzo slanje poruka. Pomoću te platforme u svakom trenutku možete započeti live chat s našim agentima za pomoć. Tawk.to nam otkriva podatke kao što su Vaša IP adresa, trenutna lokacija, vrsta i inačica web preglednika te operativni sustav. Također možemo pratiti koje točno podstranice pregledavate.

Kada prvi puta posjetite našu web stranicu, Vaše računalo dobiva posebnu šifru i sprema se kolačić s tim podatcima. Ta šifra nam omogućava razlikovati korisnike i pristupiti prethodnim razgovorima s Vama. Kolačić ističe i Vaši podatci se brišu nakon 6 mjeseci.

Podatcima kao što su Vaša e-mail adresa ili ime i prezime nemamo pristupa, osim u slučaju da ih sami upišete u odgovarajuća polja tijekom razgovora s agentom. Kada ponovno posjetite našu web stranicu možemo Vas prepoznati pomoću tih podataka.

Polylang je dodatak web stranici koji nam omogućava da Vam ponudimo višejezični sadržaj. Kolačić pamti Vaše postavke i postavlja odgovarajući jezik kod idućeg posjeta stranici, a ističe nakon godinu dana pri čemu se brišu Vaši podatci.

Google Analytics nam omogućava da saznamo kako se posjetitelji koriste opcijama naše web stranice. Kolačići se koriste za pohranu osobnih podataka kao što su Vaša IP adresa, podatci o Vašem web pregledniku ili ponašanje na našoj stranici. Google ima pristup tim podatcima i koristi ih za statističku analizu upotrebe naše web stranice.

Osim analize upotrebe stranice, podatci se mogu koristiti i za prikazivanje relevantnih oglasa na webu i Googleovim proizvodima te za mjerenje interakcija s tim oglasima.

Možete isključiti izradu korisničkog profila, pohranjivanje podataka o upotrebi naše web stranice i upotrebljavanje kolačića za praćenje na drugim web stranicama klikom na ovu poveznicu.

 

Mogu li se kolačići blokirati?

 

Kolačiće u svakom trenutku možete onemogućiti u postavkama Vašeg web preglednika. Ako odlučite blokirati kolačiće, možda nećete biti u mogućnosti koristiti sve pogodnosti naše web stranice.

Nakon što blokirate upotrebu kolačića putem web preglednika novi kolačići neće se spremati, ali prethodno pohranjeni kolačići neće biti obrisani. Da biste uništili sve kolačiće morate pristupiti postavkama web preglednika i ručno ih obrisati.